Fotoğraf pazarı büyük paralar harcanan ve %99 u ithal ürünlerden oluşan bir pazardır. Her yıl ülkemizde de on binlerce D-SLR veya benzeri fotoğraf makinesi satılıyor. Bunun maddi boyutu inanılmaz rakamlar tutuyor. Üstelik çok büyük oranda farklı harcamalarımızdan kısıp bu parayı harcıyoruz. Bir kısmımız ise bundan elbetteki ticari fayda da elde etmek istiyor. Ancak herhalde sizde fotoğraf bilimi/sanatı adına yeri göğü sallamadığı mızı fark etmişsinizdir. Dünya fotoğraf ekonomisine bu kadar çok şey verirken fotoğraf sanatı adına bu kadar az değer üretmek gerçekten trajikomik bir durum.
Yetenekli ve yeniliğe açık bir toplumuz. Akıllı cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar gibi fotoğraf pazarını da takip ediyoruz. Ancak yine tıpkı onlarda olduğu gibi elimizdeki makinenin kapasitesinin çok azını kullanabiliyoruz. Eğitim altyapımız çürük olduğundan önce öğrenmeyi yeninden öğrenmek zorundayız. Buna bir de niteliksiz eğitim kadrosu ve demode kurs programları da eklenince şevkimiz iyice kırılıyor. Oysa fotoğraf çekmeyi öğrenmede başlangıç kritik bir zamandır. Hevesimiz kaçmadan ilgi ve enerjimiz doruk noktasında yapmak zorundayız. Edindiğimiz fotoğraf ekipmanı ile hızlı bir şekilde bir şeyler üretemezsek otomatik modun güvenli limanına demir atmak ve bu yolda kaderimizi çizmek içten bile değil. Her ne sebeple olursa olsun deklanşöre her bastığımızda eğer iyi bir şeyler çekebiliyorsak pasif dahi olsa bir fayda ve katma değer oluşturuyoruz. Eğer deklanşöre eğitimsiz ve bilinçsiz basıyorsak da müsriflik ediyoruz.
Düşüncemize göre meseleye biraz farklı bir açıdan bakmak çözümü oldukça kolaylaştırmaktadır. Benim de içinde olduğum eğitmen kitlesinin maalesef hemen tamamına yakınının eleştirdiği “Hocam burada hangi diyafram ve perdede çekmem lazım” sorusu artık bana çok daha anlamlı ve gerekli geliyor. Zira mesele artık fotoğrafın bilinmesi gereken unsurlarını sayıp döküp hadi öğrendiniz çekin demek değil. Tüm dünyada ve mesleğin icabı gereği bir Mentör tarafından izahı ve takibi gerekli. Yerinde ve yeri gelince anlatılması bu unsurların kavranmasını çok daha hızlandırmakta ve kalıcı hale getirmektedir. Site de kurduğumuz ve her seviyeden fotoğraf gönüllüsüne hizmet eden “Sorularla Fotoğraf Eğitimi” bölümü de temel olarak bu yaklaşımın tezahürüdür.